- ۲۲ خرداد, ۱۴۰۳
- مدیر
- دیدگاه: 0
- مطالب آموزشی
شریان آئورت بزرگترین شریان بدن شماست که وظیفه انتقال خون و اکسیژن را از قلب به سایر قسمت های بدن دارد. آئورت با شکلی شبیه به عصا دو قسمت اصلی دارد آئورت صعودی که به سمت ساختارهای بالای قلب حرکت میکند و آئورت نزولی که مسیری به سمت پایین به شکم دارد.
زمانی که دیواره آئورت به دلایل متفاوتی از جمله اترواسکلروز، التهاب، بیماری های بافت همبند، عفونت ها و تروما به آئورت ضعیف شود فشار خون پمپاژ شده از طریق شریان باعث ایجاد برآمدگی بالون مانند در ناحیه آئورت دارای نقص می شود. این برآمدگی آنوریسم آئورت نام دارد.
بر حسب مکان های ایجاد دو نوع اصلی آنوریسم آئورت وجود دارد.
- آنوریسم آئورت شکمی (abdominal aorta aneurysm): نقص در دیواره آئورت شکمی
- آنوریسم آئورت توراسیک (Thoracic aorta aneurysm): نقص در دیواره آئورت توراسیک
بطور معمول به دلیل اینکه دیواره آئورت شکمی نازک تر از دیواره آئورت توراسیک است آنوریسم آئورت شکمی نسبت به آئورت توراسیک شیوع بیشتری دارد. (۷۵درصد کل آنوریسم های آئورت)
شیوع آنورسیم آئورت شکمی ۴-۶ برابر در مردان نسبت به زنان بیشتر است
فاکتورهای خطر ایجاد آنوریسم آئورت کدامند؟
سابقه خانوادگی مثبت و سبک زندگی شما می توانند در خطر ابتلا به آنوریسم آئورت نقش داشته باشند. ریسک فاکتورهای ایجاد آنوریسم عبارتند از:
- مصرف دخانیات
- سن بالای۶۵سال
- جنس مذکر
- سابقه خانوادگی آنوریسم آئورت
- فشار خون بالا
روش های تشخیص آنوریسم آئورت کدامند؟
روش های تشخیصی آنوریسم آئورت سونوگرافی جهت غربالگری، ctاسکن وmr انژیوگرافی هستند.
اغلب موارد آنوریسم آئورت بی علامت است و معمولا تا زمانی که پاره نشود فرد هیچ علامتی ندارد پارگی انوریسم ائورت یک اورژانس پزشکی است که نیاز به درمان فوری دارد.اگر آنوریسم آئورت پاره شود، خونریزی داخلی ایجاد میکند که بسته به محل آنوریسم، می تواند تهدید کننده حیات باشد
درد مداوم و عمیق در ناحیه کمر یا شکم،درد در ساق پا، کشاله ران یا ناحیه لگن، احساس تپش در شکم که شبیه ضربان قلب است از علائم آنوریسم آئورت پیشرونده شکمی میباشند
در صورت پارگی انوریسم علائمی که به طور ناگهانی شروع می شود شامل:
- درد شدید در شکم، کمر یا پاها.
- تنگی نفس.
- ضربان قلب سریع.
- فشار خون پایین.
- سرگیجه یا بیهوشی
- حالت تهوع یا استفراغ.
- پوست مرطوب و عرق کرده