ماموگرافی

  • در مورد ماموگرافی چه می دانید؟

ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی از سینه است که به‌عنوان یک ابزار غربالگری برای تشخیص سرطان سینه استفاده می‌شود. ماموگرافی به همراه معاینات بالینی منظم و معاینات ماهانه سینه توسط خود فرد، یک عنصر کلیدی در تشخیص زودهنگام سرطان سینه محسوب می‌شود.

انجام ماموگرام سالانه پس از ۴۰ سالگی ضروری است. طبق اظهارات مؤسسه ملی سرطان، سرطان سینه بعد از سرطان پوست دومین سرطان شایع در میان زنان است. ازاین‌رو تشخیص زودهنگام آن به کمک ماموگرافی می‌تواند نقش‌برجسته‌ای در سلامت زنان داشته باشد.

  • انواع ماموگرافی

ماموگرافی در کل به دو دسته ماموگرافی غربالگری و ماموگرافی تشخیصی تقسیم می‌شود.
  • ماموگرافی غربالگری: این نوع ماموگرام به‌عنوان یک آزمایش روتین برای بررسی سرطان یا سایر تغییرات سینه‌ها انجام می‌شود.
  • ماموگرافی تشخیصی: اگر توده یا سایر علائم سرطان سینه را دارید، متخصص زنان ماموگرافی تشخیصی را تجویز می‌کند. همچنین اگر ایمپلنت یا پروتز سینه داشته باشید به ماموگرام تشخیصی نیاز خواهید داشت.
  • ماموگرافی چگونه انجام می شود؟

قبل از شروع تصویربرداری، تکنسین به بیمار یک لباس مخصوص می دهد که از جلو گره می خورد و پستان‌ها را بر روی یک پلتفرم مخصوص در یونیت ماموگرافی قرار می دهد که توسط یک پدال پلاستیکی شفاف، فشرده می‌شوند سپس تکنسین به آرامی این فشار را افزایش می‌دهد. فشرده ‌سازی بافت پستان به منظور نازک شدن بافت پستان و کاهش پراکندگی اشعه ایکس و گسترش بافت به جهت مشاهده ناهنجاری های کوجک مخفی شده در بین لایه های بافت انجام می گیرد.
در این حین بیمار ممکن است مقدار کمی فشار یا ناراحتی احساس کند اما معمولا کوتاه است. در طول فرایند پزشک تصاویر را بررسی خواهد کرد و ممکن است از بیمار خواسته شود تا چندین بار پوزیشن خود را عوض کند. اگر این عمل مخصوصا برای زنان زیر 50 سال که معمولا سینه های متراکم تر نسبت به زنان مسن تر دارند به طور مداوم اتفاق بیفتد نباید باعث ناراحتی و یا وحشت شود.
زیرا اگر چیزی مشخص نباشد یا نیاز بیشتری به توجه داشته باشد عکس های اضافی که زوایای مختلف را نشان می دهند به کمک پزشک می آیند. بیمار باید در طول ماموگرافی بی‌حرکت بماند. حتی ممکن است از بیمار خواسته شود تا برای چند ثانیه، نفس خود را حبس کند. این کار موجب وضوح تصویر و جلوگیری از تاری آن می‌شود.

تکنولوژی‌های مدرن ماموگرافی

اخیراً پیشرفت‌های چشمگیری در زمینه ماموگرافی انجام شده است که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم:

۱.   ماموگرافی دیجیتال

در صورت دردسترس‌بودن از ماموگرام های دیجیتال استفاده می‌شود. این نوع ماموگرافی خصوصاً برای افراد زیر ۵۰ سال که سینه‌های حجیم‌تری نسبت به افراد مسن دارند، مناسب است.
ماموگرافی دیجیتال، اشعه ایکس را به تصویر الکترونیکی از سینه تبدیل می‌کند که روی کامپیوتر ذخیره می‌شود. تصاویر را می‌توانید بلافاصله مشاهده کنید.
علاوه بر این از ماموگرام دیجیتال برای مشاهده نقاطی استفاده می‌شود که در ماموگرام معمولی چندان قابل‌مشاهده نیستند.
کلینیک قلب نور مجهز به دستگاه ماموگرام GIOTTO CLASS S می باشد. این دستگاه یک سیستم چند منظوره بوده که به دلیل مجهز بودن به آخرین فناوری FFDM و DBT، هم برای غربالگری و هم برای ماموگرافی تشخیصی مناسب است.

۲. سیستم تشخیص به کمک کامپیوتر (CAD)

در تصاویر ماموگرام دیجیتالی، نواحی دارای چگالی، توده و کلسیفیکاسیون بررسی می‌شود که ممکن است نشان‌دهنده‌ی وجود سرطان باشند. سیستم CAD این نواحی را روی تصویر هایلایت می‌کند و به متخصص رادیولوژی هشدار می‌دهد که آن‌ها را به‌دقت ارزیابی کند.

۳. توموسنتز سینه یا ماموگرافی سه بعدی

ماموگرام سه بعدی که به آن توموسنتز دیجیتال سینه (DBT) هم گفته می‌شود، نوع پیشرفته‌ای از تصویربرداری سینه است که در آن چندین تصویر از زوایای مختلف از سینه ثبت می‌شوند و به مجموعه‌ای از تصاویر سه بعدی تبدیل می‌شوند. از این نظر، تصویربرداری سه بعدی از سینه مشابه تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری (CT) است که عکس‌ها از “تکه‌های” نازک در کنار هم قرار می‌گیرند تا تصویری سه بعدی از سینه به دست آید.
دوز تابش در برخی ماموگرام‌های سه بعدی کمی بیشتر از دوز استفاده شده در ماموگرام معمولی است. اما جزو تابش‌های ایمن مورد تأیید FDA محسوب می‌شود. البته برخی از سیستم‌ها دارای دوزهای بسیار مشابه ماموگرام معمولی هستند.
مطالعات جدید نشان داده‌اند که ماموگرافی سه بعدی منجر به بهبود نرخ تشخیص سرطان می‌شود.
ماموگرافی سه بعدی با استفاده از واحدهای ماموگرافی دیجیتال انجام می‌شود، اما همه دستگاه‌های دیجیتال مجهز به سیستم ماموگرافی سه بعدی نیستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.