از قدیم گفته اند و شنیده ایم که سکته ی قلبی بیماری مخصوص سنین بالاست و در نتیجه سکته قلبی در زنان جوان کمتر دیده میشود. این جمله البته جمله خیلی اشتباهی هم نیست. سن بالا از عوامل خطر بروز سکته های قلبی است و میزان بروز این سکته ها در افراد بالاتر از ۴۰ سال بیش تر از افراد زیر ۴۰ سال است و هر چقدر سن افزایش پیدا کند خطر بروز این سکته ها بیش تر می شود. هم چنین به طور کلی زنان از مردان کمتر دچار سکته های قلبی می شوند.
اما آیا این موارد به این معنی هستند که زنان جوان دچار سکته های قلبی نمی شوند؟ هر چند بروز این مشکل در این دسته از جمعیت بسیار اندک است ولی هستند زنان جوانی که دچار این مشکلات می شوند و عمومن عللی خاص و منحصر به فرد پشت این مسایل وجود دارد. در این نوشتار به این موضوع می پردازیم که سکته قلبی در زنان جوان چرا رخ می دهد و چه علایمی دارد و چه اقداماتی در این جمعیت برای مقابله با این مشکلات ضروری است. در اخر در مورد سن سکته قلبی در زنان صحبت خواهیم کرد.
علت سکته قلبی در زنان جوان
معمولا در عموم مردم و به خصوص افراد مسن و با سابقه بیماری های نظیر دیابت و فشار خون بالا یا کسانی که سیگار می کشند سکته های قلبی به علت بروز تنگی عروق کرونری قلب رخ می دهند. در زنان جوانی که هیچ از این عوامل خطر را ندارند به طور کل بروز حمله قلبی نادر است. البته اگر کسی مبتلا به بیماری نظیر دیابت نوع یک از کودکی باشد یا سابقه پرفشاری خون طولانی مدت داشته باشد یا در خانواده نزدیک و بستگان درجه اول سابقه ابتلای شدید به بیماری های انسدادی عروق کرونری (نظیر سکته قلبی) داشته باشد این احتمال که او هم دچار گرفتگی قلب و به دنبال آن سکته قلبی شود بالاتر می رود.
یک دلیل خاص بروز سکته های قلبی موردی به نام دایسکشن عروق کرونری است. در این حالت عروق کرونری به دلایلی که بسیاری از آنها هنوز به خوبی روشن نیستند دچار پارگی می شوند و در نتیجه جریان خون در این عروق متوقف و به دنبال آن سکته قلبی رخ می دهد.
زنان کمتر از مردان در اولین حمله قلبی زنده می مانند. این ممکن است به این دلیل باشد که علائم بین دو جنس متفاوت است. زنان بیشتر دچار حمله قلبی “خاموش” یا علائم غیرمعمول از خود بروز می دهند.همچنین سن افراد میتواند در این امر دخیل باشد. باور عمومی بر این است که بانوان سالمند بیشتر در معرض این خطر هستند، در این مقاله سعی داریم عوامل مختلف پیرامون این موضوع با دقیق تر بررسی کنیم.
همچنین ، زیست شناسی زنان عوامل خطر منحصر به فردی را برای حمله قلبی ایجاد می کند ، زیرا برخی از بیماری های افزایش دهنده خطر ، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ، در زیست شناسی مردان وجود ندارد. ولی آنچه قطعی است این است که شایع ترین دلیل سکته های قلبی در زنان زیر ۴۰ سال بروز همین پارگی های میکروسکوپی یا دایسکشن عروق کرونری است.
علائم حمله قلبی در زنان
بسیاری از افراد انتظار دارند حمله قلبی به طور ناگهانی رخ دهد. اما تحقیقات نشان می دهد که زنان علائم چندین هفته قبل از حمله قلبی را تجربه می کنند. مطالعه ای که بر روی 515 زن که حمله قلبی را تجربه کرده اند منتشر شده است، گزارش می دهد که 80 درصد زنان حداقل 4 هفته قبل از حمله قلبی خود حداقل 1 علامت داشتند.
علائم ممکن است مداوم باشد یا بیاید و برود و خواب را نیز مختل کند. برای زنی که هرکدام از این علائم را تجربه می کند بسیار ضروری است که بلافاصله کمک کند، زیرا حملات قلبی می تواند کشنده باشد، صرف نظر از اینکه علائم خفیف یا شدید باشد.
هشت مورد از علائم حمله قلبی احتمالی عبارتند از:
1. درد قفسه سینه
شایعترین علامت حمله قلبی در مردان و زنان ، درد قفسه سینه یا ناراحتی است.
ممکن است اینگونه توصیف شود:
- تنگی
- فشار
- فشرده کننده
- دردناک
با این حال ، زنان می توانند بدون هیچ گونه ناراحتی در قفسه سینه ، حمله قلبی را تجربه کنند.
حدود 29.7 درصد از زنان مورد مطالعه ناراحتی قفسه سینه را در هفته های قبل از حمله تجربه کردند. همچنین ، 57 درصد در هنگام حمله قلبی درد قفسه سینه داشتند.
2. خستگی مفرط یا غیرمعمول
خستگی غیرمعمول اغلب در هفته های منتهی به حمله قلبی گزارش می شود. خستگی نیز دقیقاً قبل از وقوع حمله قلبی تجربه می شود. حتی فعالیت های ساده ای که نیازی به تلاش زیاد ندارند ، می توانند احساس فرسودگی داشته باشند.
3. ضعف
احساس ضعف یا لرزش یکی از علائم حاد حمله قلبی در خانم ها است.
این ضعف یا لرزش ممکن است با موارد زیر همراه باشد:
- اضطراب
- سرگیجه
- غش کردن
- احساس سبکی سر
4. تنگی نفس
تنگی نفس یا تنفس سنگین ، به ویژه اگر همراه با خستگی یا درد قفسه سینه باشد ، ممکن است مشکلات قلبی را نشان دهد. بعضی از خانم ها ممکن است هنگام خوابیدن دچار تنگی نفس شوند ، در حالی که به حالت ایستاده نشسته اند علائم آن کاهش می یابد.این مورد هم در سالمندان بیشتر دیده میشود ولی در افرادی که مشکلات تنفسی دارند در سنین جوانی هم ممکن است مشکل ساز شود.
5. عرق کردن
تعریق زیاد و بدون دلیل طبیعی یکی دیگر از علائم رایج حمله قلبی در زنان است. احساس سرما و گرفتگی نیز می تواند نشانه ای از مشکلات قلبی باشد.
6. درد بالای بدن
این درد معمولاً غیر اختصاصی است و نمی توان آن را به عضله یا مفصل خاصی در قسمت بالای بدن نسبت داد. مناطقی که می توانند تحت تأثیر قرار گیرند عبارتند از:
- گردن
- فک
- بالای پشت یا هر دو بازو
درد می تواند از یک ناحیه شروع شود و به تدریج به سایر مناطق نیز سرایت کند ، یا ممکن است ناگهانی بروز کند.
7. اختلالات خواب
تقریبا نیمی از زنان در مطالعه 2003 مشکلات مربوط به خواب را در هفته های قبل از حمله قلبی گزارش کردند. این اختلالات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکل خوابیدن
- بیداری غیرمعمول در طول شب
- احساس خستگی با وجود خواب کافی
8- مشکلات معده
برخی از زنان ممکن است قبل از حمله قلبی در معده احساس درد یا فشار کنند. سایر مشکلات گوارشی مرتبط با حمله قلبی احتمالی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سوء هاضمه
- حالت تهوع
- استفراغ
- حمله قلبی بعد از یائسگی
خطر حمله قلبی به دلیل کاهش سطح استروژن پس از یائسگی افزایش می یابد.
علائم حمله قلبی پس از یائسگی عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در بازوها، کمر، گردن، فک یا معده
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- درد شدید قفسه سینه
- تعریق بدون فعالیت
تشخیص سکته قلبی در زنان جوان
اگر خانم جوانی هر یک از علایم ذکر شده در بالا را داشته باشد بهترین کار مراجعه به متخصص قلب و اخذ نوارقلب و اکو در درجه اول است. تقریبن می توان تمامی موارد سکته های حاد قلبی در این افراد را با همین دو قدم ساده تشخیص داد. تشخیص بیماری قلبی در سایر انواع نیز با نوار قلبی ممکن است.
البته فراموش نکنید که علایمی که ذکر شد در خانم های جوان به دلایلی از جمله اضطراب و استرس بسیار شایع هستند و هر درد سینه یا تنگی نفسی در این افراد به معنی سکته قلبی نیست. ولی این علایم نیازمند حداقل یک بار بررسی هستند تا در صورت نیاز درمان های مورد نیاز به موقع انجام شود.
درمان سکته های قلبی حاد در زنان جوان
با اینکه درمان سکته قلبی خفیف راحتتر است اما درمان نوع حاد در این افراد نیز تفاوت عمدهای با بقیه موارد ندارد. یعنی استفاده از داروهایی مثل آسپرین و آتورواستاتین و هم چنین انجام آنژیوگرافی و در صورت نیاز استنت گذاری (PCI) روش هایی هستند که در این افراد همانند بقیه موارد سکته های قلبی استفاده می شود
جلوگیری از سکته قلبی
مهم ترین اقداماتی که زنان جوان می توانند انجام دهند تا به سکته های قلبی دچار نشوند شامل موارد زیر است:
- قطع سیگار در صورت استفاده
- در صورت ابتلا به دیابت یا فشارخون بالا درمان مناسب زیرنظر پزشک
- کاهش وزن
- ورزش و فعالیت منظم
- توجه به علایمی نظیر دردهای سینه و تنگی نفس و حداقل یک بار بررسی نزد متخصص قلب
در شرایط استرسزای زندگی امروزی بروز سکته قلبی در زنان در هر سنی احتمال دارد. برخلاف گذشته که سکته قلبی بیشتر در افراد مسنرخ میداد، امروز شاهد رخدادن این عارضه در نوجوانان و زنان هم هستیم. با این وجود وجود، عواملی مانند مصرف سیگار یا الکل میتواند خطر ابتلا به سکته قلبی در زنان را بسیار بالاتر ببرد. به طور کلی میتوان گفت زنان بالای ۵۰ سال بیشتر در معرض خطر سکته هستند.
به طور کل احتمال بروز سکته های قلبی در زنان زیر ۴۰ سال بسیار اندک است و بسیاری از علایمی که این دسته از افراد دارند نظیر دردهای سینه و تنگی نفس و طپش قلب منشا قلبی ندارد و با مسایلی نظیر ناراحتی گوارشی و عضلانی یا مشکلات اضطرابی قابل توجیه است. اما توصیه می شود اگر هر یک از این علایم را دارید حداقل یک بار نزد متخصص قلب بررسی اولیه شامل نوارقلب و اکو در صورت نیاز تست ورزش انجام بدهید.
اگر بررسی های شما سالم بود دیگر جای نگرانی نیست و خیالتان می تواند از مسایل قلبی راحت باشد. اگر هم مشکلی در شما یافت شد بهتر است که به موقع تحت درمان قرار بگیرد. هم چنین اقدامات پیشگیرانه ای نظیر قطع سیگار˛ کاهش وزن و رژیم غذایی سالم نیز هیچ وقت نباید فراموش شود.