- ۱۶ آبان, ۱۴۰۲
- مدیر
- دیدگاه: 1
- مطالب آموزشی
هایپرتروفی چیست؟
هایپرتروفی به معنی رشد سلول های عضلانی و منظور از هایپرتروفی بطن چپ، بزرگ و ضخیم شدن دیواره پمپ کننده اصلی قلب (بطن چپ) است.گاهی در پی هایپرتروفی، حجم خود بطن نیز افزایش می یابد. بزرگ شدن عضله قلب باعث از دست رفتن خاصیت کشسانی آن می شود؛ از پر شدن مناسب بطن جلوگیری میکند و باعث افزایش فشار در آن می شود. همچنین بر عروق خون رسان به قلب فشار وارد میکند و رساندن خون به آنها را محدود میکند. در نتیجه، هایپرتروفی بطن چپ در نهایت ممکن است باعث آریتمی، کاهش اکسیژن رسانی به قلب و نارسایی قلبی شود و خطر فیبریلاسیون دهلیزی (نوعی از ضربان قلب نامنظم و سریع)، حمله قلبی و سکته مغزی را نیز افزایش می دهد.
مهمترین علت ایجاد هایپرتروفی بطن چپ، فشار خون بالا و مزمن و کنترل نشده است. هایپرتروفی بطن چپ باعث میشود که فرد در معرض خطر بروز نارسایی احتقانی قلبی قرار بگیرد. درمان فشار خون میتواند تا حدی باعث برگشت این افزایش ضخامت بطن شود.
از سایر علت های آن می توان به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک که یک بیماری قلبی ژنتیکی است ؛ تنگ شدن آئورت و انجام تمرینات ورزشی سنگین اشاره کرد.
عوامل خطر هایپرتروفی بطن چپ :
علاوه برموارد قبل فاکتور های دیگری در بروز هایپرتروفی بطن چپ اثر دارند از جمله:
افزایش سن : ریسک ابتلا به هایپرتروفی بطن چپ با افزایش سن بالا می رود.
افزایش وزن : اگرچه ورزش سنگین از جمله عوامل ایجاد هایپرتروفی است اما عدم تحرک و رژیم غذایی نادرست منجر به افزایش وزن فرد شده و افزایش وزن خود باعث افزایش فشارخون و هایپرتروفی بطن چپ می شود.
سابقه خانوادگی : برخی عوامل ژنتیکی در بروز هایپرتروفی بطن چپ موثرند.
جنسیت : زنان در حضور فشارخون مشابه، ریسک بیشتری برای ابتلا به هایپرتروفی بطن چپ دارند.
نژاد : برخی نژادهای خاص، ریسک بیشتری برای هایپرتروفی بطن چپ دارند، به عنوان مثال، سیاهپوستان در مقایسه با سفیدپوستان با فشارخون مشابه، احتمال بروز هایپرتروفی بطن چپ بیشتری دارند.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
احساس درد در قفسه سینه که بیش از چند دقیقه طول می کشد یا احساس تنگی نفس
احساس سرگیجه شدید
اگر فشار خون بالا دارید یا وضعیت دیگری که خطر ابتلا به هیپرتروفی بطن چپ را افزایش می دهد
کسانی که نیکوتین مصرف می کنند و کسانی که اضافه وزن بالا دارند باید باید حداقل سالی یک بار فشار خون خود را بررسی کنند.
درمان هایپرتروفی بطن چپ :
جهت درمان هایپرتروفی بطن چپ، بهتر است که زمینه ایجاد آن برطرف شود؛ مثلاً فشار خون بیماران با دارو کنترل شود و یا در مواردی که تنگی شدید دریچه آئورت وجود دارد، دریچه آئورت تعویض شود.
درمان های خانگی:
داشتن یک سبک زندگی سالم ، فعالیت ورزشی منظم ، دوری از مصرف سیگار و الکل و مدیریت استرس از جمله عوامل کمک کننده در بهبود این بیماری است.
1 دیدگاه