سوالات متداول
درد اختصاصی قلب، پشت جناق سینه منتشر می شود و با علائم دیگری همراه است. دردهاي قلبي به طور معمول (اما نه هميشه) پس از فعاليت رخ ميدهد. در زمان استراحت معمولا اگر دردي به وجود بيايد درد گوارشي است، دردهاي قلبي به ندرت در زمان استراحت اتفاق ميافتد. اگر همراه با درد علائمي مثل تعريق و تنگي نفس داشتيد و احساس كلي ضعف و بيحالي وجودتان را گرفت اينها احتمالا ناشي از مشكلات قلبی يا عروقی است نه مشكلات گوارشي. اگر به فاصله بسيار كمي از غذا خوردن دچار سوزش معده و درد پشت جناغ سينه شديد اين احتمالا ناشي از مشكلات گوارشي است به خصوص اگر بلافاصله پس از غذا خوردن دراز كشيديد احتمال بروز مشكلات گوارشي بيشتر است.
فشردگی و درد قفسه سینه و درد قسمت بالای بدن مهم ترین علائم سکته قلبی هستند، اما سکته قلبی علائم دیگری نیز دارد که باید آن ها را بشناسید. درد قفسه سینه، رایج ترین علامت سکته قلبی است، چه تند و تیز باشد و چه کند.اغلب کسانی که دچار حمله قلبی می شوند، موقع سکته قلبی احساس می کنند کسی مرکز قفسه سینه شان را فشار می دهد. احساس فشردگی قفسه سینه چند دقیقه یا بیشتر طول می کشد، و یا اینکه مدتی از بین می رود و دوباره بر می گردد.
نارسايي قلبي به مفهوم ناتواني نسبي قلب در پمپ كردن خون به درون سيستم گردش خون است. بدين ترتيب اين بيماري موجب كمبود خون در اندامها و در نتيجه ضعف و بيحالي شده و از طرفي تجمع خون در سيستم وريدي موجب ورم در اندامها بخصوص پاها ميشود. خوشبختانه داروهاي مفيدي براي درمان نارسايي قلبي موجود است.يكي از اين داروها دسته دارويي مدرها يا ادرار آورهاست كه با افزايش دادن ميزان ادرار باعث كم شدن حجم خون و برطرف شدن ورم در اندامها ميشود. ديگوكسين دارويي است كه قدرت انقباضي قلب را زياد ميكند ولي متاسفانه داراي عوارضي است كه استفاده از آن را بسيار محدود كرده است.
در روشهای جراحی، جراح از طریق قلب باز یا بسته بیمار را درمان میکند، اما در روشهای مداخلهای غیرجراحی که متخصصان داخلی قلب آن را انجام میدهند با استفاده از روشهای خاص بدون انجام عمل جراحی مراحل درمان طی میشود به عنوان مثال هنگامی که دریچه شش تنگ باشد میتوان آن را با «بالون» باز کرد.
افتاد گی دریچه میترال یا پرولاپس دریچه میترال ( MVP) یک اختلال شایع دریچه قلب (دریچه میترال) است. این بیماری در خانمها رایجتر است و بیشتر مادرزادی است. دراین اختلال دریچه ای لتها بزرگ و طویل وضخیم میشود ودرهنگام انقباض قلب لتهای دریچه به سمت داخل دهلیزچپ کشیده میشوند که گاهی اوقات در این حالت یک یا هر دو دریچه ممکن است خوب بسته نشوند که باعث بازگشت (پسزنی) خون میشود. این پس زنی خون میتواند منجر به صدای غیرطبیعی در قلب که مربوط به جریان خون غیرطبیعی است . اکثر موارد پرولاپس دریچه در تمام عمر بدون علامت بوده و ممکن است هیچ نشانه ای نداشته باشد و نیاز به هیچ گونه درمانی ندارد اما در صورتی که علایم ایجاد شود پزشک میتواند برای درمان درد، اختلال ریتم قلبی و یا سایر عوارض دارو تجویز کند.
از علائم افتادگی دریچه قلب می توان به اضطراب، ناراحتی های فکری، تپش قلب، درد غیر اختصاصی در ناحیه قلب که به صورت نقطه ای و گذرا دیده می شود، اشاره کرد.
بیماری های مادرزادی قلب، ناهنجاری هایی هستند که در ساختار قلب از بدو تولد وجود دارد .بیماریهای قلبی کودکان اکثرا مادرزادی هستند، اما به این معنی نیست که مقصر ابتلای نوزاد به بیماری، مادر است بلکه چون نوزاد از زمانی که به دنیا آمده این بیماری را همراه خود دارد، بیماری مادرزادی نامیده میشوند چرا که برخی تصور میکنند در ابتلای نوزاد به این نوع بیماریها، مادر مقصر است در حالی که ممکن است پدر هم در ابتلا به بیماری مادرزادی قلبی سهم داشته باشد.
در صورتی که درد قفسه سینه همراه با علائمی نظیر: تعریق سرد، تهوع و استفراغ باشد و یا بیشتر از 30 دقیقه طول بکشد، مراجعه سریع به اورژانس الزامی است. درد قفسه سینه در صورتی که ناشی از تنگی سرخرگهای قلب باشد، آنژین صدری (درد قلبی قفسهسینه) نام دارد و نشانههای آن:
- درد، در ناحیه پشت جناغ میباشد.
- با فعالیت بدنی افزایش و با استراحت تخفیف مییابد.
- درد به بازو دست چپ و گردن و فک انتشار یابد.
- درد، با مصرف قرصهای زیرزبانی نیتروگلیسیرین در طی 3 تا 5 دقیقه قطع میشود.
- ارتباطی با خوابیدن یا نشستن فرد ندارد.
در صورتی که درد آنژینی به طور متناوب و در حالت استراحت ایجاد شود، احتمال بروز حملههای قلبی زیاد بوده و مراجعه فوری به اورژانس توصیه میشود.
آنژیوگرافی و سی. تی. آنژیوگرافی هردو روشهایی دقیق برای بررسی رگهای اصلي خون رسان (کرونر) قلب هستند. اما هزینه آنژیوگرافی که با عبور یک لوله باریک از رگ پا به قلب انجام میشود، تقریبا سه برابر هزینه سی.تی. آنژیوگرافی است که فقط با یک تزریق وریدی در دست انجام میشود. زمانی که صرف آنژیوگرافی میشود نیز بیشتر از سی.تی.آنژیوگرافی است. گاهیاوقات شک بالینی پزشک مبنی بر اینکه بيمار گرفتگی رگ دارد، زياد است. در چنین مواقعی از ابتدا بيمار آنژیوگرافی میشود. اما گاهیاوقات شک بالینی پزشک خیلی زیاد نیست. بنابراین سی. تی. آنژیو انجام میشود. در هر حال تکنیک سی. تی. آنژیو به اندازه آنژیوگرافی دقیق نیست. اگر احیانا سی. تی. آنژیوگرافی یک رگ تنگ را نشان بدهد این تنگی حتما باید با آنژیوگرافی تایید شود. یعنی اگر سی. تی. آنژيوگرافی نشان دهد رگ آنقدر تنگ است که نیاز به عمل جراحی دارد، جراح با گزارش سی. تی. آنژیو بيمار را به اتاق عمل نمیبرد. بلکه مجدد آنژیوگرافی انجام میدهد و با گزارش آنژیوگرافی او را جراحی میکند. بنابراین اگر شک بالینی پزشک در مورد گرفتگی رگ زیاد باشد انجام سی. تی. آنژیوگرافی در واقع تحمیل یک هزینه اضافی به بيمار خواهد بود.